Mondzorgcentrum Wiranto & Go: ‘Een basismondzorg is voor jong en oud’

Het echtpaar Robert en Swie Tien Wiranto – Go, tandartsen en eigenaren van Mondzorgcentrum Wiranto & Go in Almelo, hebben samen met het team een nominatie in de wacht gesleept voor de titel “Tandartspraktijk van het jaar 2020”. Ze behoren tot de drie finalisten. De definitieve bekendmaking laat vanwege de coronacrisis nog op zich wachten.

De jury noemt de praktijk Wiranto & Go een hoopgevend voorbeeld, omdat de praktijkhouders veel aandacht besteden aan de mondgezondheid van ouderen. Zo behandelen ze al meer dan twintig jaar bewoners in een aantal verpleeghuizen. De vlag waarop de nominatie staat vermeld, wappert al sinds februari van dit jaar fier aan de zijkant van het moderne pand in Almelo, waar de praktijk is gevestigd.
In maart volgend jaar, als de uitgestelde  Dental Expo dan tenminste daadwerkelijk plaatsvindt, hoopt het team te horen of ze de titel ‘Tandartspraktijk van het jaar’  mogen dragen.

 

Rust

Wat direct opvalt bij binnenkomst in het pand, is de rust die er heerst. De kleur paars voert in de inrichting de boventoon. Een ander opvallend detail dat direct
in het oog springt, is de spreukenwand in de wachtkamer. Met spreuken als: ‘De mond is de barometer van het lichaam en de spiegel van de ziel’, of: ‘Wie handelt vanuit passie heeft geen werk maar een leven’. Deze laatste is wellicht van toepassing op het echtpaar Wiranto – Go. ‘De spreukenwand is iets van mijn vrouw’, zegt Robert Wiranto lachend. ‘Dat klopt, ik vind het leuk om spreuken te zoeken. Patiënten zitten vaak maar te wachten. Mensen raken met elkaar in gesprek of gaan erover nadenken’, zegt Swie Tien.
0

Preventie

Bij de praktijk werken (kinder)tandarts(en), een implantoloog, mondhygiënistes, preventiemedewerkers, tandtechniekers en baliemedewerkers. ‘We kunnen een brede mondzorg aanbieden. We vinden het belangrijk dat we preventief bezig zijn en dat mensen zich bij ons geen nummer voelen. Sommige mensen met angst voor de tandarts bellen huilend op. De telefoon pakken is voor hen al een hele stap. We proberen deze mensen zo goed mogelijk gerust te stellen’, vertelt praktijkmanager Lisette Essink.

0

Eigen stempel

Het echtpaar Wiranto – Go begon ooit een praktijk in een verbouwde garage. Ze verhuisden naar een andere locatie in Almelo, maar die werd te klein. Ze kochten in 2011 het voormalige ING-pand aan de Zeearend. ‘Ons doel was een mooie eigen praktijk die goed zichtbaar zou zijn. Desnoods zouden we die zelf gaan bouwen, maar toen kwam dit pand vrij. Het is goed bereikbaar, met een mooie tuin. We hebben er een eigen stempel opgedrukt’, aldus  Robert Wiranto. Dat blijkt ook wel uit de inrichting. Het pand oogt modern en is strak ingericht.  Ook hebben de praktijkhouders veel aandacht besteed aan de logistiek. Vanuit elke behandelkamer kunnen de medewerkers heel gemakkelijk de sterilisatieruimte bereiken zonder daarvoor door de gang te hoeven lopen. De patiënten zien dus nauwelijks verkeer op de gang. En dat draagt bij aan de kalme sfeer die er hangt.
0

Verpleeghuizen

Elke patiënt moet naar de tandarts kunnen, benadrukt Robert Wiranto. ‘We helpen het liefst iedereen. Dat streven is zo gegroeid in de loop der jaren. We doen het ook omdat sommige mensen, zoals mensen met dementie of obesitas en bedlegerige patiënten, nergens anders terechtkunnen.’ Vooral hun werk in de verpleeghuizen in de regio is de jury niet ontgaan. ‘Zodra een bewoner is opgenomen, vragen we of deze mondzorg van ons mondzorgcentrum wil of van de eigen tandarts. Binnen zes weken doen we een eerste screening van de mond en plannen een halfjaarlijkse controle in. Sommige bewoners in de verpleeghuizen zijn al jaren niet meer naar de tandarts geweest.

0
0
Het volledige artikel over deze mondzorgpraktijk staat in MedischOndernemen nummer 4, dat deze maand uitkomt.
0
MedischOndernemen | Mondzorgpraktijk Anno Nu
× Whatsapp